Kamila Nývltová: NA PLECH S KAMILOU

04.11.2022

Když nezpívám, peču...

 " Miluju, když můžu rozdávat sladkým radost druhým. Říká se, že sladké obaluje nervy a hází člověka do pohody, protože sladké není jen cukroví, sladké jsou i úsměv a mámení. Sladké je možná i trochu závislost, ale docela určitě dělá lidi radostnějšími a dokáže jim vykouzlit úsměv na rtech. A to je taky důvod, proč peču. Vždy čekám na hodnocení druhých, zda jim chutná, nebo ne, co by vylepšili, nebo co by naopak nikdy nestrčili do úst. To považuju za opravdu důležité, protože já nepeču pro sebe, ale především pro ně."

Kamila Nývltová poskládala knížku plnou receptů, vlastnoručně odzkoušených tipů a rad pro všechny, kteří chtějí vytvořit něco nejen krásného, ale hlavně chutného a ne zbytečně složitého. Pečlivě a s láskou do ní posbírala rodinné poklady - recepty své i jejích předků. Vyzkoušejte třeba borůvkové blbouny s perníkem, rejžák, pivní štrúdl či pařížský dort s griliášem...

Pečte společně se autorkou tak, jak se to učila doma odmala. Poctivě, bez složitých postupů, hlavně tak, aby vám chutnalo. Protože... Ta chuť, ta musí být prostě dokonalá!

Recept na ukázku:

Karamelový cheesecake

360 g máslových sušenek

50 g mletých vlašských ořechů

150 g rozpuštěného másla

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Smetanová náplň: 400 g smetanového sýra (žervé, lučina či pomazánkové máslo)

250 g mascarpone

250 ml zakysané smetany

6 lžic cukru krupice

1 vanilkový cukr

3 vejce

3 lžíce hladké mouky

vlašské oříšky na ozdobu (můžete je nahradit lískovými)

Sušenky a ořechy rozmixujeme. Poté přidáme rozpuštěné máslo a všechno promícháme.

Mokrou směsí vyplníme dno a strany dortové formy s odjímatelným ráfkem, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.

Vyplníme ji opravdu důkladně, boky klidně až do poloviny výšky formy, aby nám poté udržely karamel. Takto připravený korpus dáme zapéct do trouby na 10 minut na 180 °C.

Mezitím si připravíme náplň. Všechny potřebné suroviny smícháme a prošleháme ponorným mixérem, aby se vše hezky spojilo. Poté celou směs nalejeme na předpečený korpus a vložíme zpět do trouby. Pečeme cca 70 minut na 150 °C.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Na řadě je slaný karamel. Cukr rozpustíme na mírném ohni na pánvi. V mikrovlnce si v misce ohřejeme smetanu. Až nám cukr zkaramelizuje do hnědé barvy, začneme pomalu přilévat horkou smetanu a rychle mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Nakonec vmícháme máslo a sůl. Karamel přelijeme do zavařovací sklenice a neuzavřený necháme vychladit.

Navrch cheesecaku rozetřeme připravený a vychlazený karamel, dozdobíme oříšky a necháme ho minimálně 2 hodiny zatuhnout v chladu.

Před servírováním cheesecake obkrojíme kolem dokola nožem a sundáme ráfek dortové formy.

Kamila Nývltová (*1989) je česká zpěvačka, která působí na hudební scéně u nás i v zahraničí. Na svém kontě má čtyři sólová CD: Kamila Nývltová, Vánoční dárek, Moje lásky (album duetů) a Síla lásky. Její nejnovější album Síla lásky se svátečními melodiemi s nádechem irské muziky vychází v říjnu 2022.

V roce 2020 vystoupila jako sólistka na pražském koncertě slavného japonského hudebního skladatele Joe Hisaishiho. V rámci evropského turné americké skupiny Two Steps From Hell LIVE 2022 byla sólistkou po boku světových skladatelů Thomase Bergersena a Nicka Phoenixe.

Kamila působí jako sólistka Hudebního divadla Karlín a Divadla Broadway. Zahrála si hlavní role v muzikálech Aida, Kleopatra, Dracula, Angelika a v mnoha dalších.

Spolupracuje a vystupuje s řadou svých pěveckých kolegů: Marianem Vojtkem, Danielem Hůlkou, Václavem Noidem Bártou, Josefem Vágnerem a dále s řadou uznávaných českých filharmonií a orchestrů. Naposledy v roce 2022 na koncertě filmové hudby Hollywood Composers & PKF - Prague Philharmonia v pražském Rudolfínu. Aktuálně Kamila připravuje sváteční koncert Láska je melodie, na kterém pokřtí nové album Síla lásky.

Kamila je také hrdou patronkou pěvecké soutěže a letního vzdělávacího campu pro začínající zpěváky Česko zpívá.   

Autor i foto: Petr Mráček