Maršálkovo KYNUTÉ nadchlo Trošku a jeho herečky: Bílou, Černou i Bebarovou
Cukrářský mistr pokřtil unikátní knihu: kmotry se stali režisér, Princezna ze mlejna, čarodějnice i Nesmysl a podávaly se pohádkové buchty!
Žádná hezká česká pohádka se neobejde bez poctivých kynutých buchet. A český cukrář Josef Maršálek zase prožívá takovou jednu velkou pohádku. Už proto, že si plní své sny, a nyní pokřtil v Divadle Lucie Bílé svou další knižní veličinu. Tentokrát opravdu doslova veličinu! Kmotry unikátní publikace se stali (nejenom) pohádkový režisér Zdeněk Troška a jeho herečky: Lucie BÍLÁ, která si kromě mnoha jiných rolí, zahrála v Princezně ze mlejna čarodějnici, Andrea ČERNÁ, která ztvárnila Elišku, a tam o jihočeské buchty nebyla nouze. Křtem provázela také Tereza BEBAROVÁ. Ta si kromě pohádky Strašidla a komedie Doktor od jezera hrochů zahrála v Troškových Babovřeskách potrhlou docent Dočistilovou, přezdívanou Nesmysl.
A protože v životě vše souvisí se vším, tak i křest knihy Josefa Maršálka dával v dramaturgické skladbě smysl:
"Nechybí pohádkový a komediální režisér, jeho herečky a pak jsem tu já, který žije v jižních Čechách, kousíček od místa, kde právě Zdeněk Troška některé tyhle věci natočil," vysvětlil autor, cukrář, spisovatel, porotce Peče celá země i moderátor Josef Maršálek.
Na křtu nechyběl ani magický prvek v podobě kouzelníka Nikolase Kary, který na začátku knihu KYNUTÉ doslova vyčaroval.
"Je to vlastně ´kouzelná´ a jediná úplná velkoformátová cukrářská kniha receptů na kynuté pečivo, kterou doopravdy potřebujete. Na 400 stranách najdete 50 receptů v pěti kapitolách, které jsou zachyceny na téměř 600 strhujících fotografiích Marie Bartošové. Ty vás mimo jiné zasvětí do přípravy moravských koláčů a povidlových buchet, pravé francouzské briošky, čokoládového pain au chocolat nebo croissantů z takového množství másla, až se srdce zastavuje," prozradil cukrářský mistr Josef Maršálek.
Díky němu se tak každý, kdo si knihu pořídí, naučí připravit vesnický pomalu kynutý chléb i chléb bez hnětení, škvarkové placky, osm druhů toustového chleba či rohlíky s oříškovým máslem. Smažených koblih a donutů z celého světa v knize najdete rovnou desítku.
Josef Maršálek přenesl kus svého srdce a také třicet let praxe a zkušeností do této jedinečné výpravné kuchařky, která potěší všechny vaše smysly.
Kniha KYNUTÉ je výjimečná nejenom tím, jak je zpracována a co v ní čtenáři najdou, ale také tím, že si ji lze pořídit pouze na e-shopu: www.marsalkovo.cz.
Autor: Petr Mráček
Foto: Archív Josefa Maršálka