Nové 3 knihy z nakladatelství Zdeňka Pohlreicha

24.10.2022

Nakladatelství Sevruga Zdeňka Pohlreicha bylo založeno na přelomu let 2013 a 2014. Důvod, proč vzniklo, je jednoduchý. Zdeněk chtěl získat samostatnost a plnou kontrolu nad produkty, které pod svým jménem vytváří.

Druhým důvodem byla snaha dát jeho tvorbě řád a rukopis. Tak vzniklo garážové nakladatelství Sevruga, jehož je jediným majitelem, a tedy vlastním pánem. Od svého vzniku k dnešnímu dni máme vydáno 17 publikací.

V těchto dnech přináší na trh další tři nové publikace. Křest těchto knih se uskutečnil v Art Deco hotelu Imperial, v salónku Diamond Bailroom, ve velmi přátelském duchu. A pokud přemýšlíte nad vánočními dárky, zde máte jedinečnou příležitost obdarovat a potěšit své blízké.

SUPER JEDNODUŠE - BEZ MASA

Zdeněk Pohlreich

Nová kuchařka volně navazuje na předchozí titul Super jednoduše, tentokrát ale výhradně s recepty, které neobsahují maso. Je to možná překvapivé, ale chceme nabídnout rozumnou alternativu bezmasých jídel, která budou běžného strávníka saturovat svou chutí, pestrostí a také sytostí. Bezpečně potěší i zaryté masožravce.

Všechna jídla jsou jednoduchá na přípravu, zůstali jsme věrni konceptu, kdy si uvědomujeme, že ne všichni mají dost času a odhodlání na to, aby trávili u sporáku půl dne. Bezmasá kuchyně vyžaduje možná trochu více ingrediencí, ale nebojte se, všechny bezpečně seženete v supermarketu.

S výběrem surovin jsme zůstali u tradičnějších surovin v jejich přirozené formě. Já mám stále rád pořekadlo, že nejlepší kuchařkou je Matka Příroda. Bezmasá kuchyně totiž žádné náhražky nepotřebuje. Její pestrosti a atraktivity se dá dosáhnout jinak a přirozeněji.

Kniha je určena pro všechny, kteří chtějí buď vybalancovat svůj jídelníček vydatnou bezmasou stravou, nebo pro ty z vás, kteří vyhledáváte bezmasou stravu čím dál častěji, anebo posloužit jako inspirace pro ty, kteří se už bez masa stravují.

VAŘÍME NEBESKY

Veronika Beskydiarová - BESKY

"Výhra v soutěži MasterChef je krásný zážitek a pocit zadostiučinění", říká Veronika Beskydiarová, přezdívaná Besky.

Vášeň pro vaření má pod kůží už od dětství a není nic hezčího, než když vám osud umožní plnit si v životě své sny. Takovým jedním dalším v řadě je vlastní kuchařka, kde vám Besky představí sadu jídel na doma, které si zamiluje snad každý.

Nechybí tradiční česko-slovenská kuchyně, ale také ohnivá Asie, indická jídla, maso, steaky a ryby a co rozhodně nechybí, je sladké pečení, které má Veronika ze všeho nejradši. Kapitolu trefně nazvala Nebe. Kdo máte chuť nabrat novou svěží nálož inspirace od mladé našlápnuté ženy a dozvědět se i trošku víc o ní samé, neváhejte ani minutu!

Tato kuchařka stojí za to a bude vás po čertech bavit!

ŠÉF -BIOGRAFIE ZDEŇKA POHLREICHA

Jan Kobylák a Zdeněk Pohlreich

Nejdříve se mi do toho nechtělo. Měl jsem pocit, že jsem už o sobě všechno řekl. Letos to ale bude 50 let, co jsem poprvé vstoupil do profesionální kuchyně a začal cestu, která vede až k tomu, kde se nacházím dnes. Zalíbila se mi nakonec představa popsat mých pět dekád v gastronomii, a jak jsem je prožil. Je taky moc zajímavé zažít některé části života ještě jednou, zavzpomínat na to, co bylo a jak to bylo. Namluvil jsem s kolegou Honzou z našeho nakladatelství na diktafon desítky hodin. On se ptal, já odpovídal a Honza pak vše přenesl na papír, já něco upravil a doplnil.

Sepsali jsme vše, co předcházelo tomu, než jsem se dostal do veřejného povědomí skrz pořad Ano, šéfe! až po současnost. Povídání o tom, z čeho jsem vzešel, o mých předcích, něco z dětství, něco z učení, přes vojnu až po složitou emigraci a návrat do rodícího se kapitalismu v devadesátkách. Kniha je hlavně o gastronomii tak, jak jsem ji zažil já v socialismu, v zahraničí, v korporacích až po vlastní privátní podnikání. Kde jsem bral inspiraci, jaké jsem měl životní peripetie. Za ty roky už si troufnu říct, že jsem něco viděl, pár lidí potkal a leccos zažil.

Neskutečně mě to bavilo, je až neuvěřitelné zjistit, kolik toho člověk zažije. Honza do knihy přizval pár známých a kolegů včetně mojí maminky, aby knihu oživil pohledem z druhé strany. Myslím, že to do té biografické mozaiky docela dobře zapadlo. Honza tvrdí, že je vás prý dost, kteří by se se mnou rádi setkali, a tato knížka by mohla osobní setkání alespoň částečně zprostředkovat. Budiž, jestli má pravdu, nedokážu posoudit. Snad to bude někoho zajímat! :)

Autor i foto: Petr Mráček