Novou kuchařku Famózní! Od babičky Mirky van Gils Slavíkové pokřtily herečky Jiřina Bohdalová a Chantal Poullain i modelka Andrea Verešová

08.10.2022

Světoznámá cukrářka Mirka van Gils Slavíková přijela do Prahy pokřtít svou třetí Famózní! kuchařku. Famózní! Od babičky je vyznáním lásky k české cukrářské klasice.

Knihu, v níž předává zkušenosti novým generacím, pokřtily herečky Jiřina Bohdalová a Chantal Poullain i modelka Andrea Verešová. Kuchařku Famózní! Od babičky vydává nakladatelství 103 media a fanoušci pečení si ji mohou zakoupit na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz.

Cukrářka, která pekla dorty pro Nelsona Mandelu, Daniela Craiga nebo Karla Gotta, a oblíbená porotkyně první řady pořadu Peče celá země Mirka van Gils Slavíková stráví čtrnáct dní v České republice. Svým milovaným cukrouškům, jak své fanoušky familiárně oslovuje na sociálních sítích, přijela představit její nejnovější třetí famózní kuchařku.

"Mám taková malá pravidla, jako pravidlo tří - tedy do třetice všeho dobrého. A cukrářská klasika je třešnička na dortu," komentuje novinku Mirka van Gils Slavíková.

Famózní! Od babičky prvně ukázala na slavnostním křtu, který se konal v úterý 4. října v showroomu Luxury Table a neobešel se bez famózních dezertů.

"Pro knihu jsem si vybrala tři kmotry. Osůbky, které miluju. Když křtíte knihu, tak té knize chcete přát to nejlepší. Proto jsem si vybrala sudičky, s kterými sdílím stejnou notu. Prostě jsme si dneska udělaly babinec," řekla o svých kmotrách Mirka van Gils Slavíková.

Herečka Jiřina Bohdalová, modelka Andrea Verešová a herečka Chantal Poullain v proslovu vyzdvihly Mirky přívětivou osobnost, cukrářský talent a dokonalé recepty.

Na otázku, co je největší cukrářská paráda odpověděla Jiřina Bohdalová jasně "Tu umím jenom já. To musím dělat, když jsou narozeniny nebo něco takového. Ale je to tajemství. Říkám tomu vzteklej dort. Páč při tom kopu do nábytku," a dodala pro koho nejraději peče: "Pro moje vnuky, rodinu a všechny kamarády. Vlastně pro všechny, kdo za mnou chodí ke mně do bytu."

Andrea Verešová pravidelně peče podle prvních dvou famózních kuchařek "Mirku už 2 nebo 3 roky sleduju. Přiznám se, že od malička ráda peču. Jako první kuchařku jsem totiž dostala s recepty na pečení. Takže to bylo to první, co jsem zkusila. Pečení dodnes zůstalo mojí vášní, ale stále mám pocit, že to dobře neumím. Zvlášť, když vidím babiččiny recepty a úžasné výtvory, které jsou podobné jako ty Mirčiny, cítím se jako úplný začátečník," řekla skromně Andrea Verešová a dodala: "U nás se díky babičce peklo ve velkém, tak se snažím, aby pečení zůstala rodinná tradice i nadále, a aby si děti odnesly něco i do svého života. A musím říct, že nejen dcera, ale i syn se mnou rádi pečou."

Jedinou z trojice, která příliš nepeče je Chantal Poullain: "Já to vůbec neumím. Nejsem na sladký. Ale kdo ví, možná se něco naučím z knížky. Ale je pravda, že umím ryby, mořské plody, maso, jen to sladký ne. Mí kamarádi ví, že nepeču, tak mi vždycky na Vánoce dávají cukroví." Stejně jako pro cukrářku Slavíkovou je pro ni čas v kuchyni důležitý pro tvoření láskyplné rodinné atmosféry a předávání tradicí: "Vidím malé děti, které pečou s maminkou nebo babičkou a vždycky se to naučí. Můj syn se takhle naučil vařit ryby a krevety. To se prostě dědí. A jídlo, ať je sladké nebo slané, nás spojí a je důležité, když se rodina sejde u jednoho stolu."

Nezapomnělo se ani na důležitost kuchařek ve fyzické podobě, do které si všechny vpisují své poznámky.

"Po mně zbyde takovýho psaní a samý recepty. Vždycky si recept pojmenuju podle toho, kde ho jím a kdo ho dělal. A já si vždycky vzpomenu, jak to chutnalo," prozradila Jiřina Bohdalová.

A co knize kmotry popřály?

"Ať se nikdy nepřipečeš." Jiřina Bohdalová

"Ať se nikdy nepřejí. Ať nikdy nepřestane bavit a ať vždy chutná." Andrea Verešová

"Já myslím, že kniha je sladká jako je Mirka a já ji přeju, co mi říkáme ve francouzštině ,merd', to je takové přísloví pro štěstí." Chantal Poullain

Famózní! Od babičky vezme čtenáře na výlet plný nostalgie, vzpomínek na dětství a domov.

"Každý recept láká ke snění," říká Mirka van Gils Slavíková.

Kniha je pojmenovaná "Od babičky" nejen proto, že autorka kuchařky už sama babičkou je, v názvu se navíc skrývá i vzpomínka na její vlastní prarodiče.

"Měla jsem babičku, maminku mojí maminky, zbožňovala jsem ji. Vždy na mě měla čas, úžasně vyprávěla, její laskavost byla bezbřehá. V rodině je síla, na to by se nikdy nemělo zapomínat. A to ona mě naučila milovat kynutá těsta," vzpomíná Mirka van Gils Slavíková.

A co do své třetí kuchařky napekla? Chybět nemohly hlavní recepty klasické cukrařiny, mnohé spojené s tradicí první republiky. Uznávaná cukrářka se podělila třeba o famózní kremrole, věnečky, indiánky, větrníky či rakvičky.

Z kuchařky Famózní! Od babičky na čtenáře dýchne láska a pohlazení babiček, kniha ale nechce být přesnou kopií původních receptur. 70 lahodných receptů okořeňuje originalita Mirky van Gils Slavíkové.

"Myslím, že chuťová vzpomínka na dobu mládí či u babičky by nebyla již to pravé ořechové. Receptury jsou ovlivněny mými zkušenostmi, oblíbenými ingrediencemi a v neposlední řadě mojí chutí," vysvětluje cukrářka.

Knihu Famózní! Od babičky věnuje Mirka van Gils Slavíková všem příznivcům cukrařiny, studentům i budoucím generacím. Její pocta české tradici je k zakoupení na oficiálních stránkách autorky na www.mirkavangils.cz.

Více o Mirce van Gils Slavíkové

Mirka během svého života procestovala téměř celý svět, vyhrála desítky cukrářských soutěží a odpekla tisíce dezertů. I ti, kdo neznají její jméno, vědí, že je to "Ta s tou růžovou hlavou". Ve své kariéře získala ocenění Professeur en sucre d'Art (Profesor cukrářského umění), zvítězila na několika cukrářských olympiádách a na Velké ceně Paříže. Dostala se tak mezi evropskou cukrářskou elitu, ale přesto dál studovala. Své umění zdokonalovala ve Francii a Švýcarsku. Pekla dorty pro Nelsona Mandelu, Daniela Craiga nebo Karla Gotta. V Jihoafrické republice, v USA i v Evropě vždy propagovala české buchty, koláče a perníky. Českou cukrařinu se snaží dostat zpět na úroveň té vysoce ceněné - prvorepublikové. Své umění staví na jednoduchosti, eleganci a na osvědčených cukrářských postupech. Jak sama říká - dezert musí ladit oku a hlavně chutnat.

Anotace Famózní! Od babičky

Probuďte vzpomínky s Mirkou van Gils Slavíkovou, která přináší svých 70 ověřených receptů. A co nám napekla? Kremrole, věnečky, indiánky, větrníky, rakvičky a mnoho dalších známých lahůdek. V této knize předkládá nejen výběr receptů z dob svého učení, ale také z pramenů první republiky. Mirka se poprvé s cukrařinou setkala již ve třech letech, když ji tatínek nechal hrát si u stolečku s moukou, cukrem, mlékem a vodou. Od té doby se díky tvrdé práci, studiu a pečení po celém světě propracovala mezi evropskou cukrářskou elitu. Během své kariéry se vždy vracela k osvědčené klasice a tu peče dodnes. Tuto knihu věnuje všem příznivcům cukrařiny, studentům i budoucím generacím.

Autogramiády:

  • 5. října Praha| 17.00 Luxor na Václavské nám.
  • 7. října Brno| 17.00 Dobrovský Joštova
  • 8. října Ostrava| 11.00 Dobrovský Rezidence N. Karolína
  • 8. října Olomouc| 17.00 Dobrovský Galerie Santovka
  • 11.října Plzeň| 17.00 Luxor v OC Plaza
  • 13. října Ústí nad Labem| 17.00 Dobrovský OC Forum
  • 14.října České Budějovice| 17.00 Dobrovský IGY centrum
  • 15. října Pardubice|11.00 Dobrovský Atrium Palác

Autor: Petr Mráček
Foto: Archív autora